fredag den 10. juli 2009

Iran frigoer ottende ambassade arbejdstager

Britiske embedsmænd vil fortsat lobby Iran for at få oplysninger om den ledende politiske analytiker fra den britiske ambassade i Teheran.

Den iranske mand 's advokat har sagt hans klient bliver afholdt i fængsel, anklaget for at handle imod den nationale sikkerhed.

Men udenrigsminister David MILIBAND har hidtil været i stand til at drøfte sagen med sin iranske modpart.

Iran hævder, Storbritannien er fomenting utilfredshed at undergrave Iran 's islamiske regime - en afgift, den britiske benægter.

Politisk retssag

Iranske nyhedsbureauer har sagt alle, men en af ni ambassadens personale arresteret sidste weekend, er blevet løsladt, selv om den britiske regering hævder to forblive i varetægt.

IRAN Uroen
12 juni præsidentvalget så etablerede Mahmoud Ahmadinejad genvalgt med 63% af voteMain udfordrer Mir Hossein Mousavi opfordrede til resultat, der skal annulleres valgprocesserne fraudStreet protester blev mindst 17 mennesker dræbt og udenlandske medier begrænset

Storbritannien og Iran 's fyldt historie

A Foreign Office talskvinde kunne ikke bekræfte rapporter om, at de rådgiver var blevet anklaget og tilføjer, at situationen var "uklar og flydende".

Hr. MILIBAND har sagt, at han er "dybt bekymret" over situationen, men et telefonopkald han havde planlagt at have med sin iranske modpart ikke har fundet sted.

Den britiske bliver støttet af Den Europæiske Union i en opfordring til øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse af både ambassade ansatte stadig sted.

BBC verdensanliggender korrespondent Caroline Hawley siger håb er, at kollektive pres kan bidrage til at forhindre en politisk retssag.

Den advokat, Abdolsamad Khorramshahi, hævdede manden var blevet anklaget og ville stå rettergang inden længe.

'Confessions '

Hr. Khorramshahi ikke havde været i stand til at opfylde hans klient i Evin-fængslet, hvor han befinder sig, eller se teksten til den anklage, vores korrespondent sagt.

På fredag, Ahmad Jannati, leder af Iran 's øverste lovgivende organ vogternes råd, sagde nogle medlemmer af ambassadens personale ville "uundgåeligt" blive stillet for en domstol, og at de havde gjort tilståelser.

Protest grebet Teheran og andre iranske byer efter juni 's præsidentvalg amid fordringer afstemningen var blevet manipuleret til fordel for den siddende præsident Mahmoud Ahmadinejad.

På fredag, Ahmad Jannati, leder af Iran 's øverste lovgivende organ vogternes råd, sagde: "Den britiske ambassade havde en tilstedeværelse og nogle mennesker blev arresteret.

"Nå uvægerligt de vil blive stillet for en domstol. De har gjort tilståelser også."

Men han sagde ikke, hvor mange ansatte vil blive retsforfulgt eller på hvilke gebyrer.

Teheran har gentagne gange beskyldt fremmede magter - især Storbritannien og USA - i stoking urolighederne efter valget.

I nedfald fra krisen, Teheran bortvist to britiske diplomater og Storbritannien har reageret med en lignende foranstaltning.