søndag den 17. maj 2009

Georgiske leder moedes modstandere

Georgiens præsident Mikhail Saakashvili er at afholde samtaler med oppositionsledere efter ugers protester kræver sin afskedsbegæring.

Mødet vil være det første direkte samtaler mellem hr. Saakashvili og hans politiske modstandere siden protest kampagne begyndte den 9. april.

Kritikere beskylder ham for brok konflikten med Rusland i august sidste år, og begrænse de demokratiske rettigheder.

Et mytteri på en militærbase sidste tirsdag rejst frygt for yderligere uro.

Korrespondenter siger oppositionspartierne er splittet over, hvad de håber at opnå, nogle presser på for reformer og andre siger kun hr. Saakashvili 's fratræden vil tilfredsstille deres krav.

Formand 'klar '

En erklæring fra formandskabet sagde hr. Saakashvili var parat til at mødes med "alle politiske kræfter" til at løse den hårdknude.

Den koalition af oppositionspartier har ført en kampagne for det meste fredelige protester i Tbilisi, selv om et voldeligt sammenstød mellem politi og demonstranter for en uge siden forlod snesevis såret.

Hr. Saakashvili, der insisterer han ikke vil træde tilbage inden udgangen af sin valgperiode i 2013, skyldes at opfylde fire medlemmer af koalitionen - Irakli Alasania, Levan Gachechiladze, Salome Zurabishvili og Kakha Shartava.

Parlamentariske Speaker Nino Burdzhanadze, en tidligere allieret af formand og nu blandt hans fiercest modstandere, afslog at deltage i forhandlingerne.

"Jeg er ikke forventer nogen resultater fra dette møde," fortalte hun georgiske tv, og tilføjede, at præsidenten skulle træde tilbage.

Men Ms Zurabishvili hyldet den kommende samtaler som en succes for oppositionen.

"I slutningen han (hr. Saakashvili) oplevede virkelighed ... og indså, at tavshed og uvidenhed er ikke længere muligt," fortalte hun en rally uden for parlamentet.

"Dette er et tegn for os, at vi har været på rette vej i løbet af de sidste 30 dage."

Mere end 10.000 mennesker deltog i en protest uden for parlamentet lørdag den igen opfordrer til hr. Saakashvili 's fratræden.

Denne artikel er fra BBC News website. © British Broadcasting Corporation, BBC er ikke ansvarlig for indholdet af eksterne internetsider.