fredag den 1. maj 2009

'Ingen pause ' i Sri Lanka kaemper

Sri Lankas hær har sagt, vil der ikke være flere pauser i bekæmpelsen af De Tamilske Tigre i den nordlige del af landet, da det lukker på oprørerne.

Talsmand Brig Shavendra Silva sagde den eneste måde civile kunne forlade området blev hvis hæren reddede dem, da oprørerne ville ikke lade nogen mere ud.

FN har krævet på begge sider for at holde pause fjendtlighederne så støtten kan blive sendt i og mennesker evakueret.

Det er at sende en støtte holdet til det område, hvor der står 50.000 er fanget.

Regeringen siger 100.000 mennesker er flygtet siden mandag 's militær push. En anslået 60.000 mennesker allerede var flygtet i de seneste måneder.

Se et kort over regionen

Associated Press citerede en FN-rapport, der udsendes omkring diplomatiske missioner i Sri Lanka siger næsten 6500 civile døde og 14.000 blev såret.

I mellemtiden højtstående indiske embedsmænd var på vej til Colombo, efter udenrigsminister Pranab Mukherjee 's opfordring til at sætte en stopper for drab på civile.

Udenrigsminister Shivshankar Menon og nationale sikkerhedsrådgiver MK Narayanan forventes at understrege alvoren af den humanitære krise.

'Gates helvedes '

På torsdag FN Flygtningehjælp 's repræsentant i Colombo, Amin Awad, opfordrer Sri Lankas regering til at tillade pauser i kampene, så det nødvendige arbejde kunne være afsluttet.

"Vi opfordrer regeringen til at begrænse sig selv og har den moralske øvre jorden ved at lade den humanitære bistand i, og vi 're beder LTTE [Tamilske Tigre] for at åbne portene til helvede og give disse mennesker ud i sikkerhed," sagde han.

"Vi gør akut kirurgi, men hospitalet er helt overvældet"
Dr. Paul McMaster, MSF

Timer før, FN's generalsekretær Ban Ki-moon meddelte omgående afsendelse af den humanitære team.

Tusindvis af mennesker er fanget med De Tamilske Tigre i en 12 sq km (5 m²) område i den nordlige del af landet som militæret lukker i.

FN 's humanitære koordinator, Neil Buhne, sagde titusinder af mennesker lever i lejre i det nordlige byen Vavuniya.

"Jeg så spædbørn med dysenteri, fejlernærede børn og kvinder, untended sår, og folk klædt i laset tøj de 've været opslidende for måneder," Associated Press citerede ham for at have sagt.

Paul McMaster, en britisk kirurg med Medicins Sans Frontières (MSF), fortalte BBC en "kontinuerlig strøm" af patienterne havde været at nå frem til hospitalet i Vavuniya siden weekenden.

Han sagde, at hospitalet var udstyret med 400 senge, men blev behandle næsten 2000 patienter, heraf mange med skudsår og hoejovnskoks personskader.

"Vi gør akut kirurgi, men hospitalet er fuldstændig overvældet," sagde han, med patienter liggende på gulvet i gangene og udenfor under træer og midlertidigt husly.

'Redningsaktion '

På torsdag, Sri Lankas forsvarsminister Sekretær Gotabhaya Rajapaksa afvist en FN-appel til at tillade hjælpeorganisationer i.

"Det 's ikke er en fornuftig ting i øjeblikket," sagde han til BBC.

"Der er et civilt redningsaktion i gang i området og muliggør hjælpeorganisationer i konflikt zone er ikke matcher med jorden realiteter."

Mens regeringen har tilladt hjælpeorganisationer til at hjælpe dem, der flygter fra konflikten, Sri Lanka 's FN-ambassadør siger kun Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) og den katolske velgørenhedsorganisation, Caritas, har været lad i krigszonen selv.

ICRC sagde, at de havde evakueret 530 mennesker på torsdag og 350 dagen før, herunder familier samt syge og sårede mennesker.

Onsdag FN's Sikkerhedsråd, som var blevet anklaget for passivitet, opfordrede De Tamilske Tigre at nedlægge våbnene og opfordrer Sri Lankas regering til at tillade internationale hjælpeorganisationer i områder af behovet.

FN's og andre vestlige lande - herunder USA og Storbritannien - har lagt pres på for en øjeblikkelig standsning af kamphandlingerne for at give tid til civile til at forlade krigszone sikkert.

Regeringen kategorisk benægter rebellederne gebyrer, at hundredvis af civile er blevet dræbt af hæren, siger soldater er kun let bevæbnede, og forsøger at redde fanget mennesker.

Hæren siger De Tamilske Tigre er dressing i civilt tøj til blandingen i, og der fyres i zone ved hjælp af tunge våben, så folk vil synes, at hæren fyres på dem.

Men BBC 's Charles Haviland, i nærheden af krigszone, siger, at der er ingen mulighed for at kontrollere disse rapporter.

De Tamilske Tigre i mellemtiden, benægter anklagerne om, at de ligger inde med civile som menneskelige skjolde.

MAP i regionen

Klik her for at vende tilbage

Er du i Sri Lanka Hvad er din reaktion på begivenheder Send os dine kommentarer og erfaringer ved hjælp af formularen nedenfor.